Vážení diváci,

Těší nás, že se společně s námi účastníte oslav svátku všech greyhoundů zde, na závodišti Czech Greyhound Track Praskacka, jediné pískové dostihové dráze v ČR. Již tradičně je oslava tohoto dne pro nás, majitele a přátele greyhoundů, spojována s netradiční výstavou chrtů – První osvobozenou výstavou chrtů v Čechách a samozřejmě s dostihy chrtů. Dnešního dne uvidíme dokonce i  dostihy  greyhoundích „Puppy“.K oslavě dnešního dne jistě přispěje i odhalení Ferrari 430 – Exclusively for Greyhounds.

Laickým divákům můžeme prozradit, že z chrtů nejvíce oceňujeme plemeno greyhound. Toto plemeno dosahuje nejvyšší rychlosti na dostihové dráze – cca 60-70 km/ hodinu a jeho design je jedinečný- je nejen uměleckým dílem přírody ale k dosažení vysoké rychlosti je obdařen neobyčejnou „konstrukční soustavou“.
Jak my, „greyhoundáři“ říkáme – jakoby božský Pininfarina zlehka načrtnul podivuhodný aerodynamický tvar - prostý jakýchkoli zbytečností, vlastní ostatním plemenům chrtů, která zpomalují jejich pohyb a akorát vysoký - aby z něj nebylo něco jako milá leč úsměvná hračka. V úžasné umělecké zkratce dokázal vyjádřit eleganci i sílu těchto“závodních strojů“, kterým pak nejúžasnější konstruktér na světě dokázal vytvořit  obdivuhodnou konstrukci hodnou ocenění pomyslného „poháru konstruktérů“. 
Dostihy greyhoundů – to je naše „formule CGDF“, a racingu u nás se zúčastňují různé dostihové stáje „jezdců“. Jsou všichni šlechtici. Jsou to chrti, kteří dostihují výhradně na pískových dostihových drahách – v jednokolových dostizích greyhoundů. Jde o nejvyšší vyvinutý ochranný systém a nejmodernější systém závodů těchto našich závodníků.

Umíme ocenit rychlost, a to jak chrtů, tak koní včetně „koní pod kapotou“.  Vždyť kůň i greyhound k sobě neodmyslitelně patřili v dobách šlechtických honů a štvanic, kdy greyhounda směla vlastnit pouze šlechta. 
Pojďme se spolu podívat na novodobou  „honitbu“ a podívejme se, k čemu byl chrt po tisícíletí vyšlechtěn. Podívejme se, jak se původní honitba přechýlila do pozice sportovní a  pojem – závodní stroje – se k nám přenesl ze zemí, v nichž jsou dostihy chrtů tradicí.

Až uvidíte naše „jezdce Formule CGDF“ s košíkem na čumáku – vězte, že tyto nejsou používány proto, že by byli lidem nebezpeční – ale že plní roli  „ochranné přílby“, neboť by si navzájem mohli „vyřídit“, komuže ta kořist, když už se konečně zastaví – komu že z nich – honičů - vlastně připadne. A tohle mají stejné jako kdekterý „Alík“, který nechce dát ukořistěnou „kostičku“.

Na pořadí vítězných jezdců si můžete i „vsadit“ a samozřejmě nejdříve zkusit odhadnout kondici jednotlivých závodníků při jejich prezentaci před závodem.

Věřte, že každý z trenérů našich jezdců by byl nejraději, aby jeho „stroj“ byl vítězným „Ferrari“, ale i když se tak nestane – mají své „stroje“ moc rádi a racingu s nimi se pravidelně zúčastňují. Předvedou Vám, laickým divákům, jak své greyhoundy na dostihy připravili. Stálo je to nemálo úsilí, námahy i financí.

Jistě se jim všem od Vás dostane zaslouženého potlesku.

Hezké odpoledne přeje ČGDF

 

   © Česká Greyhound Dostihová Federace ©