Greyhound používá závodní fintu Michaela Schumachera! 

16.1.2009


Chcete-li vědět kdo závodí stejnou technikou jízdy
jako Michael Schumacher v F1, klikněte si na www.cgdf.cz, a tam  na Greyhound Racing News,
první číslo roku 2009.

Uvidíte mladého pilota White Elbony, který závodí stejným stylem jako nezapomenutelný "Schumi".

Stejná technika nájezdu do zatáčky, stejný způsob řezání zatáček včetně stejně úžasného zrychlování.

Závodní stroje či piloty formule 1 zde nenajdete, avšak kterýkoli milovník napětí, rychlosti, akcelerace,  mimořádného výkonu i krásných aerodynamických křivek si na své jistě přijde. Formulovými monoposty jsou zde chrti greyhoundi, kteří si toto srovnání bezesporu zaslouží, jsou nejrychlejšími chrty vůbec.
Mladý greyhound White Elbony si na okruhu Praskačka  v závodu European Breeders Cup 2008 - 525 m dojel pro první místo stylem, kterým proslul Michael Schumacher.
Prozradil to sestřih záznamů televizních kamer, které snímaly závod chrtů greyhoundů na tomto okruhu. 

Závodní greyhound White se svou technikou jízdy výrazně odlišuje od techniky běhu ostatních závodníků,
ale ukazuje se, že ví co a proč dělá. Zatímco ostatní chrti greyhoundi překonávají v zatáčkách odstředivou sílu i pozice ostatních jezdců a  výrazně se tím mnohdy v závodu zpomalí, White si pohodlně běží po obvodu dráhy a zatáčku pěkně z kopečka seřízne do protější rovinky. Tam se k údivu opět vůbec nesnaží o získání pozice co nejblíže k vnitřnímu hrazení, kudy je tažena návnada - zajíc, a kde se shlukují ostatní chrti, ale běží vnějškem a klopení zatáčky opět využije ve svůj prospěch. "Wajtík" jednoduše seběhne vrškem dolů, získá rychlost a nechá se vynést do další rovinky.
 Pak to na rovince rozpálí a závod vyhrává.

"
Již v testovacích jízdách či při získávání závodní licence se mladičký White jevil velmi zvláštně, neboť se výrazně stranil závodícího kolektivu", prozrazuje kulantně jeho trenér. Mimo mikrofon trenér dále prozradil, že majitel dokonce opáčil: "můžu já za to, že mám nějakého přitroublého chrta?" , když viděl svého greyhounda,  jak krouží na okruhu výrazně vnějškem, ačkoli ostatní závodníci téměř přilepeni na vnitřní hrazení oválu dráhy následují svou kořist a cíl. 

Ti, kdož něco vědí o tom, kolik představuje práce, úsilí i financí dopravit budoucí "greyhoundí závodní monopost" provenience Austrálie - Irsko do České republiky a co úsilí se musí vynaložit, než pilot získá závodní licenci,  tuší, jaké obavy mladičký "Wajtík" svou odlišností vzbuzoval.

Ukazuje se, že mladý chrt greyhound White Elbony, pilot z formule CGDF jakoby použil finesy největší legendy závodů formule 1 - Michaela Schumachera. White Elbony se ve své první závodní sezóně stal Mistrem České republiky 2008 ve dvou délkových distancích, na 300 m a 525 m, t.j. ve sprintu
i v klasice.

Wajtík má závodní finesy prostě v krvi. Jeho otcem je legendární Big Daddy Cool z Austrálie, jeho matkou je neméně slavná Elbony Spirit z Irska.

Legendárního greyhounda jménem Big Daddy Cool můžete vidět v akci ZDE

Rozfázovaný běh chrtí smečky a Wajtíka stranícího se kolektivu

 © Česká Greyhound Dostihová Federace ©