Golden Greyhound 2009 - Greyhound Cayenn Elbony je Zlatý chrt - Velmistr 2009  - Czech Greyhound Racing Federation

Dostihy chrtů greyhoundů na dostihové dráze Praskačka                               Chrti Greyhoundi a Ferrari - zrozeni k rychlosti - Česká greyhound dostihová federace   Greyhound Racing - vlajka České greyhound dostihové federace

GREYHOUND CAYENN ELBONY je Zlatý chrt - Velmistr 2009

Chrt Cayenn podpořil Krtka


 Praha 10. února (PROTEXT)


 
Chcete-li vědět, co mají společného chrt, Krtek,
 obraz a František Ringo Čech, klikněte si na
 http://www.cgdf.cz.
 Uvidíte bílého greyhounda jménem Cayenn Elbony,
 původem z Irska, který jako první závodník v historii
 českého dostihového sportu dosáhl na titul Zlatý chrt -
 Velmistr. Jde o nejvyšší stupeň sportovního ocenění,
 které může závodní greyhound získat.
 Vyhlašovatelem soutěže je Česká greyhound
 dostihová federace a je také pořadatelem
 slavnostního předávání ocenění Zlatých chrtů, které
 proběhlo dne 6.2.2008 v hotelu Esplanade Praha


Zlatý chrt – Velmistr Cayenn Elbony podpořil Krtka

Majitel chrta jménem Cayenn Elbony si kromě sošek zlatých chrtů převzal také šek na 100.000,- Kč, který umožňuje čerpání ze sponzorského grantu.

Slavnostního ceremoniálu se zúčastnili Fr. Ringo Čech, Petr Novotný, Jadran Šetlík, Vlasta Hájek, Pavel Sedláček a další přední české celebrity a také zástupci Nadačního fondu Krtek. Moderátorkou akce tradičně byla zpěvačka Heidi Janků.

Na tomto slavnostním předávání ocenění nejlepším chrtím sportovcům roku by nebylo zas až tak nic moc zvláštního, kdyby tady nefiguroval ještě zmíněný obraz umělce Fr. Ringo Čecha a také zmíněný Krtek.

Chrti, jak známo, krtky nemají právě v lásce, neboť toto zvířátko dokáže pořádně zničit pracně udržovanou chrtí dostihovou dráhu včetně jejího bezvadně hladkého povrchu.

Přesto všechno se krtek ocitl nejen na obraze známého Fr. Ringo Čecha, který na počest prvního velmistra namaloval obraz s názvem "Zlatý chrt Velmistr Cayenn - vždy o délku dřív“, ale také přímo na slavnostním předávání sportovního ocenění.

Bílý chrt Cayenn Elbony, první Zlatý chrt - Velmistr, si své zasloužené finanční výhry, o kterou poctivě závodil tři roky, vůbec neužil. Jeho majitel se rozhodl, že grant poslouží nemocným dětem, a proto 100.000,- Kč věnuje Nadačnímu fondu dětské onkologie KRTEK.

Benefiční šek na 100.000,- Kč si přišla vyzvednout prezidentka NF Krtek Martina Šmuková a herec Jan Antonín Duchoslav. Za majitele chrta, Greyhound Company, a.s., šek osobně předával předseda představenstva Zdenek Grondol.

Profesor herectví a rétoriky Jan Přeučil a herečka Eva Hrušková štědrému dárci blahopřáli a svými gratulacemi dodali benefičnímu aktu noblesu.

Prvnímu Zlatému chrtovi - Velmistrovi se dostalo různých zasloužených poct.

Ringo ovšem nezůstal svému pověstnému humoru nic dlužen a pocty jím projevené velmistrovi Cayennovi sahaly výš a výše.

Kromě toho, že před Zlatým chrtem Cayennem odhalil Ringo svůj tematický obraz, kterému nechyběl vtip, přečetl také humornou legendu ke svému dílu. Legenda líčí smyšlený příběh talentovaného štěňátka Cayenna, které získal současný majitel za pouhou láhev rumu.

V legendě Ringo mj. píše: "Mladý Cayenn na sebe upoutal pozornost celého světa už při svém prvním dostihu. Po padesáti metrech dohonil návnadu a sežral ji, čímž bylo po závodě. Celosvětová Greyhoundová asociace vyslala do Motola komisaře a když ten vše potvrdil, nařídila zakoupit nové tahací motory na dvě rychlosti. Jednu - původní, pro dostih bez Elbonyho, druhou rychlost v podstatě téměř dvojnásobnou v případě, kdy se Cayenn Elbony účastní“.

Není ovšem pravdou, že by Cayenn Elbony někdy sežral zajíce - návnadu, ale naopak je pravdou to, že v jeho případě jde o závodní talent.

Chrt Cayenn sbíral každým rokem za své umístění v dostihu body, podobně jako piloti ve formuli 1. Své prvenství v roční bodovací soutěži Cayenn obhajoval tři roky, nežli se k titulu Velmistr dopracoval, což stálo chrta, jeho majitele a také trenéra mnoho úsilí.

"Greyhoundi jsou umělecká díla přírody," vyslovil před lety prezident České greyhound dostihové federace, Ing. Zdenek Grondol, který je také zakladatelem této soutěže.

"Chrti mne neustále uchvacují svou dokonalou krásou. Vidím-li chrta v běhu, zatají se mi dech," jsou dalšími z řady citátů, jejichž autorem je také prezident ČGDF.

Soutěž Zlatý chrt - Golden Greyhound pořádá Česká greyhound dostihová federace, která je členem celosvětové World Greyhound Racing Federation. (http://www.worldgreyhoundracingfederation.com).

Za Českou greyhound dostihovou federaci:

Rudolf Želinský
sekretář ČGDF 
e-mail: cgdf@cgdf.cz
web: http://www.cgdf.cz

Dostihy chrtů greyhoundů na dostihové dráze Praskačka - Česká greyhound dostihová federace

   © Česká Greyhound Dostihová Federace ©  www.cgdf.cz 
CGDF / CGRF 
member of World Greyhound Racing Federation 

Golden Greyhound 2009 -  Greyhound Cayenn Elbony is the Golden Greyhound Grandmaster 2009 - Czech Greyhound Racing Federation

Dostihy chrtů greyhoundů na dostihové dráze Praskačka - Česká greyhound dostihová federace

Česká greyhound dostihová federace ČGDF / CGRF pořádá:


Česká greyhound dostihová federace / Czech Greyhound racing Federation
(CGDF / CGRF):