Pražský okruh musí čelit dalším potížím - autorský článek - Pražský deník

Dostihy chrtů greyhoundů na dostihové dráze Praskačka   Zrozeni k rychlosti - vlajka České greyhound dostihové federace   Greyhound Racing - vlajka České greyhound dostihové federace

Více - hlavní strana webu České greyhound dostihové federace: www.cgdf.cz

Pražský okruh musí čelit dalším potížím

Ředitelství silnic a dálnic podle trestního oznámení nepovoleně vstupuje na cizí pozemky

Praha, 04.08.2010

Ještě velmi horké dny čekají před zprovozněním nový úsek Pražského okruhu, který má od září na jihu metropole propojit dálnice D1 na Brno a D5 na Plzeň. Nebude to však z důvodu vysokých teplot, ale proto, že Ředitelství silnic a dálnic stále nevyřešilo spory ohledně soukromého pozemku, který se nachází u mimoúrovňové křižovatky na 10. kilometru dálnice D1 ve směru od Prahy a stojí na něm čerpací stanice.


 

Pozemky patří společnosti Greyhound Company, která na sklonku minulého týdne přistoupila k dalším opatřením a podala trestní oznámení na neznámého pachatele za maření výkonu úředního rozhodnutí.

Související článek o ředitelství silnic a dálnic na idnes.cz
Ilustrační foto

ŘSD údajně staví na cizím pozemku

„Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pokračuje v neoprávněném využívání našich pozemků a devastuje nám těžkou technikou majetek, přestože Krajský soud v Praze už dříve pravomocně zakázal ŘSD vstup na tyto pozemky,“ tvrdí zástupce společnosti Greyhound Company (GC).

„Dochází k neoprávněným zásahům do vlastnického práva tím, že je na nich skladován stavební materiál a také je poškozováno oplocení těchto pozemků,“ uvedl dále ve správní žalobě Viktor Bradáč, advokát zastupující společnost GC.

I nadále tak pokračují dlouho neřešené problémy s čerpací stanicí, která měla být původně vykoupena a následně zdemolována. Tyto prostory jsou totiž součástí projektu stavby Pražského okruhu.

Stavbu prý dokončí v termínu

Průtahy a možné zpoždění uvedení stavby do provozu si ŘSD nepřipouští. „Pro nás je stále závazný termín zprovoznění 20. září,“ informovala mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.

Stavba mimoúrovňové křižovatky zatím pokračuje rychlým tempem. Jenže podle původní dokumentace je nezbytné pracovat také na pozemcích, které patří k čerpací stanici, na což ale nyní ŘSD podle majitelů Greyhound Company nemá právo.

Ředitelství silnic a dálnic se ale brání, že všechna povolení jsou platná. „Na stavbu SOKP 512 (patří sem zmíněná křižovatka pozn. red.) je vydáno platné stavební povolení, které stavbu povoluje na pozemcích v majetku ŘSD-ČR.Tato podmínka je plněna. Stavba SOKP 512 je realizována v souladu s platnými stavebními povoleními,“ sdělila před časem Martina Vápeníková.

Zasáhnout by mělo ministerstvo

Případem by se měl zřejmě zabývat stát respektive ministerstvo dopravy, jenže to zatím dává ruce pryč a přenechává vše na ŘSD. Přitom právě ministerstvo se už v minulosti touto kauzou zabývalo. Po několika jednáních v květnu 2009 soukromí vlastníci pozemků přistoupili na dohodu, kdy mělo řádově za stovky milionů dojít k vyplacení z pozemků a následné demolici čerpací stanice tak, aby mohla být křižovatka bez potíží postavena.

„Jenže posléze došlo k pádu vlády a od té doby věc nikdo neřeší,“ doplnil zástupce společnosti GC.

Do dnešního dne tak nebylo pravomocně rozhodnuto ani o žalobě na zdržení se zásahů do vlastnického práva, ani nebyla uzavřena kupní smlouva s Greyhound Company, a.s., ani nebylo pravomocně rozhodnuto o vyvlastnění uvedených nemovitostí, čímž se zabýval městský úřad v Říčanech.

„I z těchto důvodů je předběžné opatření stále v platnosti a ŘSD nemá právo zasahovat na naších pozemcích, což se ale neděje,“ doplnil zástupce Greyhoundu.

Případem se tak nyní zabývá Policie ČR, a to v době, kdy do uvedení do provozu už zbývá méně než 50 dnů.

Zdroj: Pražský deník - původní článek - klikni ZDE

Související články - další dva obdobné příklady zvůle státu:
Související článek o ředitelství silnic a dálnic na idnes.cz "Dálnici D8 hrozí zastavení.
Problémem nejsou peníze, ale žaloby a dokumenty"
ZDE
 
a
"Další hřebík do rakve D8: soud uznal, že celá trasa je neplatná" ZDE  
Související článek o ředitelství silnic a dálnic na idnes.cz

Z připravované zprávy pro tisk nejmenovaným novinářem

ředitelství silnic a dálnic nerespektuje soukromé vlastnictví Greyhound Company

   © Česká Greyhound Dostihová Federace ©  www.cgdf.cz 
CGDF / CGRF 
member of World Greyhound Racing Federation 

ředitelství silnic a dálnic nerespektuje soukromé vlastnictví Greyhound Company

Pražský okruh musí čelit dalším potížím - autorský článek - Pražský deník

 

Česká greyhound dostihová federace ČGDF / CGRF pořádá:


Česká greyhound dostihová federace / Czech Greyhound racing Federation
(CGDF / CGRF):